Participanţii la congresul Asociaţiei generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România au participat la o demonstraţie de şoimărit. Evenimentul a avut loc vineri, 20 septembrie, în Cetatea Alba Iulia. Vânătoare cu păsări de pradă dresate este interzisă prin lege în România.
La Alba Iulia au avut loc demonstraţii de dresaj cu şomi şi ulii în prezenţa a celor peste 300 de vânători şi pescari din toată ţara care au participat la congres. În cadrul demonstraţiei de la Alba Iulia, păsările de pradă au vânat momeala proprietarilor, acestea nefiind antrenate pentru vânătoare.
Şoimăritul - artă vânătorii cu păsări de pradă dresate – îşi are originile în Asia Centrală, unde a apărut în urmă cu vreo 6000 de ani, însă unii cercetători susţin că această artă este chiar mai veche, după unele probe arheologice descoperite în Orientul Mijlociu. Cu 4000 de ani în urmă, şoimăritul era deja stabilit atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Asia, de unde a ajuns treptat în Grecia, Italia şi în final această străveche artă, a cucerit Europa.
În jurul anului 1800, şoimăritul european începe să dispară treptat, cu apariţia armelor de foc, şi a reapărut mai Foto Demostraţie de şoimărit
târziu că sport, câştigând din ce în ce mai mulţi adepţi, şi în prezent este legalizat şi se practică în majoritatea ţărilor Europene. În România şoimăritul este interzis prin lege.
În istoria Ţărilor Române, generaţii întregi de boieri şi chiar domnitori şi-au câştigat favorurile Înaltei Porţi trimiţând turcilor drept peşcheş şoimi şi ulii. Istoria menţionează că, la un moment dat, răpitoarele din Ţările Române erau atât de apreciate de otomani, încât făceau parte din haraciul trimis anual spre Istambul.
Câţiva români iubitori ai fenomenului se întâlnesc des şi pledează pentru elaborarea unei anexe la legea vânătorii care să avizeze ş