A venit toamna iar unul din subiectele des întâlnite în gospodării este “cum să pui conserve pentru toamnă?”.
Domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne explică de ce mai bine să punem murături și nu conserve cu oțet.
Conservele
Toate legumele și zarzavaturile puse peste iarnă în oțet nu sunt murături, ci conserve! Legumele conservate în oțet nu au aceleași calități ca și murăturile, deoarece nu au aceeași valoare nutrițională cu acestea (murăturile nu sunt tratate termic și au o microfloră probiotică vie). Mai mult, în cazul anumitor persoane, conservele în oțet irită sistemul gastrointestinal.
Dacă, totuși, doriți să puneți pentru iarnă și conserve, atunci vă sfătuiesc să utilizați doar oțet natural de fermentație obținut din vin și nu prin diluarea acidului acetic de sinteză, precum și sare brută, neiodată.
În concluzie, conservele în oțet nu sunt murături, deci nu au efectele benefice ale acestora!
Murăturile
Murăturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentație acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanțe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influența microflorei de fermentație, acestea capătă valoare nutrițională deosebită, devenind practic alimente funcționale probiotice. Alimentele probiotice conțin bacterii acido-lactice active, benefice unei sănătăți optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea îmbunătățesc digestia, stimulează detoxifierea și întăresc sistemul imunitar.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Iată ce cantitate de nutrienți se pierde din alimente, prin gătire!