Regionalizarea serviciilor de ambulanţă va începe de anul viitor, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănăţii, medicul Raed Arafat. Acesta a explicat că odată cu această regionalizare, va creşte numărul posturilor operative, întrucât se va renunţa la unele administrative.
Arafat a precizat că a fost semnat un protocol între Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii sindicali ai serviciilor de ambulanţă, în care au fost prevăzute toate aspectele pe care le-au agreat, în prezent acesta fiind încă în dezbatere publică.
Potrivit sursei citate, au fost primite deja propuneri foarte bune, între care aceea ca în cadrul unei Ambulanţe regionale să existe mai multe zone operative şi pentru fiecare serviciu regional să existe un centru de pregătire puternic pentru ambulanţieri, respectiv pentru asistenţii medicali, iar aceste propuneri vor fi luate în considerare.
„Încă primim propuneri, o să mai fie discuţii, intenţia este de a ajunge la un sistem mai performant - şi nu este niciun alt scop aici, decât de a ajunge la un sistem mai performant. Serviciile judeţene rămân cu denumirea de servicii judeţene, nu se anulează sau se desfiinţează sau, am auzit comentarii, că maşinile de la un serviciu judeţean vor fi luate la celălalt. Nici vorbă”, a spus Arafat.
El a precizat că prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă se doreşte întărirea sistemului, printr-un „mod de lucru concentrat în sistemul de urgenţă”, integrat şi o comandă unică.
Ambulanţele uzate vor fi înlocuite cu altele noi
Totodată, Ministerul Sănătăţii va continua să achiziţioneze anual ambulanţe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situaţia ca tot parcul auto să fie învechit. „Sper ca până la sfârşitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă din ţară. Program