Anul agricol 2013 nu a fost unul foarte bun pentru toţi agricultorii sălăjeni. Deşi suprafeţele cultivate au fost mai mari, producţiile medii obţinute la hectar în cazul multor culturi s-au situat sub nivelul celor înregistrate în 2012, conform datelor prezentate vineri, în cadrul Colegiului Prefectural, de către Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Sălaj.
În schimb, s-au mândrit cu recolte bogate fermierii care au cultivat porumb boabe, floarea soarelui, legume şi viţă de vie. „Producţia de porumb boabe a crescut cu aproape 70 de procente, de la 1.800 de kg/hectar în 2012, la 3.050 de kg/hectar, în 2013, în timp ce la legume, fermierii au recoltat 12.000 de kg/hectar, cu 17 la sută mai mult decât în anul anterior”, a explicat oficialul DAJ Sălaj.
În schimb, adaugă sursa citată, pentru fermierii care au cultivat grâu şi secară, orz şi orzoaică ori cartofi, dar şi pentru deţinătorii de livezi, acest an agricol a fost inferior lui 2012. Cea mai mare scădere, de peste 500 de kg/hectar, s-a înregistrat la producţia de cartofi, în timp ce la orz şi orzoaică, specii cultivate pe o suprafaţă de două ori mai mare decât anul trecut, producţia a fost cu 390 de kg/hectar mai mică.
„Deşi la grâu, România este locul patru în Uniunea Europeană după suprafeţele cultivate, producţia medie pe ţară este de aproximativ 2.500 de kg/hectar, adică jumătate din media europeană. La porumb boabe, unde ţara noastră ocupă locul al treilea în Comunitatea Europeană, producţia realizată este sub media europeană. Dacă Franţa ori Danemarca obţin în jur de 9-10.000 de kg/hectar, noi realizăm doar circa 3.000 de kg/hectar”, a mai spus Duca.
comments
Anul agricol 2013 nu a fost unul foarte bun pentru toţi agricultorii sălăjeni. Deşi suprafeţele cultivate au fost mai mari, producţiile medii obţinute la hectar în cazul multor culturi s-au situat s