Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a anuntat, joi ca se vor opera mai multe modificari la schema de minimis, printre care se numara si scaderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, masura luata impreuna cu patronatele, pentru ca banii sa ajunga la cat mai multe firme.
Potrivit acesteia, inscrierea proiectelor va dura zece zile si s-a renuntat la criteriul "primul venit, primul servit", scrie Mediafax.
In schimb, se vor acorda punctaje fiecarui proiect in functie de anumite criterii.
De asemenea, a fost scoasa obligativitatea ca firmele sa pastreze un anumit numar de locuri de munca, in schimb IMM-urile urmand sa primeasca un punctaj mai mare in functie de numarul celor pe care ii angajeaza.
Scandalul pe minimis: Firmele "suspecte" nu pot fi gasite
Maria Grapini a mexplicat cum va fi acordat punctajul:
"Indicatorii sunt urmatorii: pentru productie - 35 de puncte, pentru servicii, sanatate, asistenta - 20 puncte si la cercetare - 30 de puncte, deci maxim de puncte la productie. Pe cine vrem noi sa ajutam, cine sunt cele mai fragile, in functie de marime si atunci am spus dam maxim de puncte de microintreprinderi - 15 puncte, la intreprindere mica - 10 puncte, la intreprindere mijlocie - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este acel numar de oameni. Daca aveti un angajat primiti 15 puncte, daca angajati doua locuri de munca nou create - 20 de puncte, 3 locuri de munca - 25, 4 locuri - 30 si cinci locuri - 35", a declarat Maria Grapini.
Ea a mentionat ca va fi acordat un punctaj mai mare si pentru zona rurala.
Pentru ca proiectul sa fie acordat, acesta trebuie sa primeasca mai mult de 60 de puncte, dintre-un total de 100, iar dupa notare, se va face o ierarhizare.
Ea a explicat ca apoi, timp d