Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (www.satefrumoase.ro), vă invită să redescoperiţi traditiile, portul şi farmecul celor mai frumoase sate din România.
Sate, care încă mai păstrează viu stilul pitoresc dat de peisajul montan, care se desprind parcă din basme cu împăraţi şi împărătese. Pentru a valorifica şi promova potenţialul turistic al satelor româneşti, AFSR şi Carpatair Magazine, vă propun un Top 10 al celor mai frumoase sate din România. Pe pagina de Facebook (www.facebook.com/Carpatair), aveţi ocazia să votaţi aceste sate timp de două luni. Frumuseţile rurale vor fi incluse într-o broşură şi vor putea fi admirate de cei peste un million de turişti care zboară cu Carpatair.
Drăguşul, un sat plin de legendă şi mister
La poalele Munţilor Făgăraş, se află Drăguş, un sat enigmatic ale cărui poveşti se pierd în negura timpului. Oameni liberi până în secolul al XIV-lea, drăguşenii şi-au inspirat numele satului din legendele Ţării Făgăraşului, legende cu draci, zmei sau balauri, chiar denumirea săsească a localităţii, Drackendorf, însemnând satul zmeilor. Puteţi vedea muzeul satului unde sunt pune laolaltă toate simbolurile Drăguşului. Cojocarul satului – Dumitru Sofonea, declarat tezaur uman viu, este printre ultimii oameni care mai cunosc tainele acestui meşteşug în România iar pieptarele sale (devenite simbol al satului) au făcut înconjurul lumii, printre posesorii lor numărându-se Tudor Arghezi, George Bush sau Ghandi.
La Drăguş, poveştile şi basmele populare prind viaţă în Labirintul de Porumb, unde vă puteţi întâlni cu Ileana Cosânzeana sau Făt Frumos, dar şi cu Zmeul sau Baba-cloanţa. Dacă totuşi veţi reuşi să ieşiţi din labirint, puteţi porni pe drumuri de munte pe Muchia Drăguşului sau Valea Sâmbetei. Nu uitaţi însă să vă opriţi la Izvorul părintelui Arsenie Boca, pentru că drumul până p