Din reţetele domnului farmacist BOBARU
Publicat, prima dată, în "Formula AS" din 2012, articolul despre tescovină al d-lui farmacist Bobaru a stârnit un interes neaşteptat printre cititorii revistei, care au cerut, prin scrisori şi la telefon, informaţii suplimentare despre modul de preparare a produsului şi efectele lui. Textul de faţă reprezintă o reluare a temei, cu completările cerute de cititori şi cu unele răspunsuri la întrebări. Peste mai puţin de o lună începe culesul pentru o nouă recoltă de struguri şi e bine ca "prietenii" tescovinei medicinale să fie pregătiţi de atac. Succes!
Apără vederea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce colesterolul, protejează inima, luptă împotriva radicalilor liberi răspunzători în mare parte de îmbătrânirea omului. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tescovină. Amestecul rămas în urma extragerii mustului din struguri nu se bucură încă de atenţia cuvenită, deşi este un concentrat exploziv de substanţe vindecătoare. Dintre acestea, pe primul loc se află resveratrolul, cel mai puternic antioxidant din farmacia naturii, prezent într-o cantitate mai mare în tescovină decât în vinul roşu. Ca de obicei, d-l farmacist Ion Bobaru, îndrumătorul nostru în materie de leacuri preparate din plante, ne oferă explicaţii şi reţete de prim ajutor.
Leacul din rămăşiţele vinului
Îmbrăcată în culorile ruginii ale toamnei, grădina cu plante medicinale a domnului farmacist Bobaru seamănă, chiar şi acum, la început de toamnă, cu un tărâm fermecat. "Pentru mine, ca farmacist, una dintre cele mai valoroase materii prime pe care mi le oferă toamna este viţa-de-vie. Mustul şi vinul sunt doar produse secundare, tescovina este de fapt adevărata sursă de principii active, cea care transformă strugurii roşii şi negri în medicamente naturale. Explicaţia este foarte simplă: coaja,