Din timpul romanilor si pana in prezent in Romania s-au desfasurat multe activitati de productie ale caror momente de glorie au fost conservate in muzee din toata tara. DailyBusiness.ro va prezinta in randurile de mai jos cinci astfel de locuri in care atmosfera plina de avant muncitoresc de odinioara parca prinde viata.
Omagiu pentru mineri
foto: ansiro.roMuzeul Mineritului din Petrosani este singurul edificiu de cultura din Romania cu profil de tehnica miniera in carbune. Colectia Muzeului are in componenta aproximativ 1500 de piese cu caracter minier constand in: documente originale, fotocopii, schite, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vietii din regiune.
Muzeul a fost inaugurat in anul 1962 ca un omagiu adus muncii minerilor, evocand istoria mineritului si dezvoltarii tehnicii miniere a exploatarii carbunelui din Valea Jiului. Cladirea care adaposteste astazi muzeul a fost construita in anul 1900 si a fost inclusa in lista monumentelor istorice, potrivit blog-ului descopera.valeajiului.org.
“Razboaiele” de la Cisnadie
cazare.info"Muzeul industriei textile" este situat intr-o casa din Cisnadie, unde piese principale sunt suveici, fire, daraci sau razboaie de tesut. Candva, covoarele produse aici se exportau, iar romanii abia reuseau totusi sa cumpere si ei cateva modele. Astazi se spune ca Turcia si alte tari produc mult mai ieftin si ne-au scos de pe piata.
Daracii folosesc la scarmanat lana de oaie. Cu cat este mai complex un darac, cu atat mai multa lana se scarmana, mai repede. Mai demult, mestesugarii se asociau pentru a cumpara cu darac mai bun, pe cand cei mai saraci scarmanau lana cu niste simple perii. In vremea de glorie a industriei textile din Cisnadie, tinerii din regiune veneau in petit la oras pentru ca aici lucrau foarte multe fete tinere.