Desi avem senzatia ca depistam mii de mirosuri, in realitate acestea pleaca de la unul din cele 10 tipuri de arome pe care le "simte" nasul uman, arata un studiu recent.
Oameni de stiinta de la Universitatea Pittsburgh au redus peste 100 de mirosuri la cele de baza, disecandu-le cu ajutorul computerului, observand ca acestea puteau fi incadrate in 10 categorii, relateaza BBC, care citeaza un raport aparut in jurnalul PLoS One.
Toate aceste 10 mirosuri de baza din mediul inconjurator fac referire la pericol, mancare si alte aspecte importante pentru om, de-a lungul evolutiei sale. De la acestea se construiesc apoi, adaugand in diferite concentratii, numeroasele miresme ce ne inconjoara.
Cele 10 categorii principale pot fi descrise astfel: inmiresmat (parfumat), lemnos (rasinos), fructat insa non-citric, chimic, mentolat, dulce, popcorn, lamaie, intepator si putred.
Orice miros natural este, de fapt, o combinatie intre acestea, a explica coordonatorul studiului.
In anii '50, un om de stiinta numit John Amoore propunea o teorie conform careia ar exista 7 mirosuri de baza.
Desi avem senzatia ca depistam mii de mirosuri, in realitate acestea pleaca de la unul din cele 10 tipuri de arome pe care le "simte" nasul uman, arata un studiu recent.
Oameni de stiinta de la Universitatea Pittsburgh au redus peste 100 de mirosuri la cele de baza, disecandu-le cu ajutorul computerului, observand ca acestea puteau fi incadrate in 10 categorii, relateaza BBC, care citeaza un raport aparut in jurnalul PLoS One.
Toate aceste 10 mirosuri de baza din mediul inconjurator fac referire la pericol, mancare si alte aspecte importante pentru om, de-a lungul evolutiei sale. De la acestea se construiesc apoi, adaugand in diferite concentratii, numeroasele miresme ce ne inconjoara.
Cele