La câteva zile după ce identitatea unui alt torţionar a fost făcută cunoscută, mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor din lagărul de la Periprava, judeţul Tulcea, continuă să apară. După actorul Mitică Popescu, şi alţi români care au fost încarceraţi în perioada în care colonelul Ioan Ficior a condus penitenciarul au acceptat să rememoreze acei ani.
Doctorul psihiatru Traian Neamţu (80 de ani) şi prietenul său de-o viaţă, Traian Merca (84 de ani), fost ofiţer, au fost deţinuţi politici închişi la Periprava. Cei doi bătrâni au acceptat să povestească pentru Ziua de Cluj clipele în care nu credeau că se vor mai întoarce acasă în viaţă. “Ficior avea un cal mare, alb, frumos şi ne povesteau ceilalţi cum îi punea pe deţinuţi unul lângă altul, culcaţi, îi acoperea cu o rogojină şi făcea sărituri”, povesteşte Neamţu, care îşi aminteşte că într-o singură iarnă, jumătate din cei încarceraţi în coloniile de la Periprava şi Grind au murit din cauza condiţiilor.
Sărea peste deţinuţi călare pe cal
Medicul îşi aminteşte ce erau nevoiţi să facă deţinuţii pentru a afla ce se întâmplă dincolo de gardurile penitenciarului. “Îi urmăream pe gardieni când mergeau să îşi facă nevoile. Şi din bucăţile de ziar cu care se ştergeau la fund aflam ce se mai întâmplă. Şi pe o bucată de-aia de ziar am scris «stuf adunat de deţinuţii politici » şi am îndesat-o într-o legătură de stuf pe care trebuia să îl tăiem, pentru că ştiam că e exportat în Germania. Nemţii au găsit hârtia şi s-a popularizat acolo că stuful este tăiat de deţinuţii politici din România şi anul următor nu au mai luat de aici”, a mai povestit Neamţu.
"Unul de 30 de ani a murit la Periprava sub ochii noştri, cu ultimele cuvinte: «Nu aveţi o bucată de pâine?»", Traian Merca, 84 de ani. Fost deţinut politic încarcerat la Periprava: «Cadavrele se adunau pe punte»
Paul Andreescu a stat cinci luni