Promotoare a unui naționalism exacerbat, România comunistă a încercat să șteargă identitatea etnică a starurilor sale sportive, trecând sub tăcere faptul că tinerii care câștigau medalii olimpice și mondiale erau evrei, etnici germani, maghiari sau lipoveni. Teza de doctorat a istoricului Pompiliu Nicolae Constantin, susținută astăzi la Facultatea de Istorie a Universității din București, arată că regimul comunist a dorit să îi „românizeze” pe mulți dintre sportivii care aparțineau grupurilor etnice minoritare. Când unii dintre ei au fugit din țară, regimul a decis să îi șteargă din istorie. Presa nu a mai avut voie să scrie despre ei, iar astăzi numele multora dintre ei sunt puțin cunoscute publicului larg.
Una dintre cele mai utilizate metode pentru a șterge identitatea etnică era românizarea numelor. De exemplu, numele adevărat al gimnastei de origine maghiară Ecaterina Szabo era Katalin Szabo. „Securitatea a negociat cu familia ei să-și schimbe și numele de Szabo în Sabău și familia a refuzat. A câștigat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 4 medalii de aur și una de argint. Era considerată de presa internațională a doua Nadia. Când s-a întors în țară, reprezentanții Partidului i-au reproșat că nu toate medaliile au fost de aur. Asta în condițiile în care în ziua de azi abia ne chinuim să luăm două medalii de aur”, explică istoricul.
Etnicul german Hans Moser, care a devenit campion mondial cu echipa de handbal a României în 1961 și 1964, era numit Ioan Mozer: „Presa le româniza numele ca să pară români. Le mai puneau diacritice românești. Și lui Patzaichin i-au cerut să-și schimbe numele în Pațaichinescu”.
Constantin dă ca exemplu cazul corectorului clujean Konczei Adam, care a ajuns să fie anchetat deoarece a scris corect numele unor sportivi de etnie maghiară. Konczei a primit de la Comitetul Nați