Într-un interviu acordat ediției EVZ de Moldova, ministrul Muncii din țara vecină vorbește despre probleme cu care se confruntă piața muncii din Republica Moldova, dar și despre sistemul de pensii și cel de protecție socială.
EVZ: Ce rezultate vă doriţi să obţineţi de la această întâlnire cu omologul dvs. din România, ţară membră a Uniunii Europene, cu o experienţă mai vastă în materie de legislaţie europeană a muncii şi protecţiei sociale?
Valentina Buliga: Dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Ministerul Muncii, Protecţiei şi Familiei, condus de dna Câmpeanu, sunt foarte importante pentru că experienţa României în procesul de aderare şi deja de integrare în Uniunea Europeană pentru noi contează foarte mult. Cu atât mai mult că nu avem bariere în comunicare, avem o istorie comună, lucruri care au avut loc în România, inclusiv în R. Moldova. Îmi permit să am încrederea şi dorinţa că experienţa lor pentru noi să fie una foarte relevantă. O cunosc personal pe Mariana Câmpeanu. Este un ministru care a reuşit într-o perioadă scurtă să facă multe în România. Vreau să nu călcăm într-un fel pe aceeaşi greblă.
Va fi chestiunea persoanelor cu dublă cetăţenie care au optat pentru sistemul românesc de pensii una dintre temele acestui dialog bilateral?
R. Moldova şi România au semnat un acord de colaborare în domeniul securităţii sociale. Noi cunoaştem istoria acestui proces, a dublei cetăţenii, cunoaştem perioadele când cetăţenii R. Moldova au pledat pentru cetăţenia română, neînţelegând că, de fapt, vor avea şi de participat cu anumite contribuţii, pe care R. Moldova va trebui să le plătească. Acordul este semnat, el funcţionează. Nu avem gânduri de întoarcere sau de schimbare a acestui acord. Suntem doar pentru buna funcţionare a lui, pentru a oferi garanţiile sociale în conformitate cu acest document, cetăţenilor R. Moldova şi ai Români