Unităţile de învăţământ din Târgovişte, blocurile ANL, locuinţele sociale, instituţii ale primăriei şi primăria vor avea, în această iarnă, centrale proprii. Consilierii locali şi-au dat acordul, joi, pentru achiziţionarea a 49 de centrale termice care vor încălzi obiectivele amintite.
“Preţul nu este doar al centralei în sine, care reprezintă doar 15-25%. Este vorba şi despre costurile instalaţiilor aferente, ale racordurilor de la magistrala de gaze până la limita proprietăţii şi cele ale branşamentelor de la limita de proprietate până la locul centralei, plus taxele pentru obţinerea avizelor şi acordurilor necesare. În acest moment, timpul este cel mai mare duşman al nostru şi este nevoie să ne mişcăm foarte repede”, a spus primarul Boriga.
Termica este pe făraş
Societatea de termoficare din Târgovişte a acumulat datorii de 40 de milioane de lei şi urmează să fie închisă. 60% din personal a fost deja diponibilizat, iar ceilalti vor rămâne fără serviciu în zilele următoare.
Centralele în condensaţie ar trebui să pornească de la 1 noiembrie
În tot oraşul Târgovişte nu mai curge apă caldă încă din luna mai. Şi nici nu se va rezolva problema curând. Singura societate de termoficare a acumulat datorii istorice şi va fi închisă. Oamenii sunt deja îngrijoraţi. În pragul iernii, nu au bani să-şi instaleze centrale termice şi riscă să îngheţe în casă.
„Cei care nu vor putea să îşi monteze centrale termice vor putea să se încălzească electric, urmând să beneficieze de subvenţii pentru încălzirea din această iarnă”, spune viceprimarul oraşului, Ioan Ţuţuianu.
Subvenţiile nu sunt însă suficiente şi sunt primite numai de o parte dintre oamenii care nu au posibilitatea să îşi instaleze o centrală proprie. Anul trecut, de exemplu, în oraş au fost facturi chiar şi de 800 de lei pe lună, numai pent