Consorțiul azer "Shah Deniz" a semnat contracte pe 25 de ani cu noua mari companii europene de petrol și gaze. Livrarile de gaz azer direct in Europa sunt privite cu mare ingrijorare de catre Rusia, care asigura in prezent un sfert din necesarul de gaze al europenilor.
Contractele pentru livrarea de gaz din a doua etapă de dezvoltare a a câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan au fost semnate la Baku cu companiile Shell, Bulgar gas, DEPA, Gas Natural Fenosa, EON, Gaz de France, Hera, Enel si Axpo.
Se estimeaza ca primul gaz azer va fi livrat în Turcia în 2018 și în Europa în 2019.
De campul Shah Deniz sunt legate speranțele mai multor țări europene care vor reducerea dependenței energetice față de Rusia. Din Azerbaidjan gazele vor ajunge in Europa prin Conducta Transadriatică (TAP), care la sfârșitul lunii iunie a fost aleasa drept ruta de transport a gazelor azere pe piețele europene.
Capacitatea inițială a conductei TAP va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, extensibilă la 20 de miliarde de metri cubi pe an.
"Acesta este un contract revoluționar deoarece oferă asigurarea aprovizionării Europei cu noi resurse energetice pentru deceniile care vor veni, în condiții de piața europeană ", - a declarat șeful E.ON Global Commodities SE, Christopher Delbrück.
Trebuie amintit ca noua ruta de transport a gazelor spre Europa este privita cu ingrijorare de Rusia. Acesta a fost si motivul vizitei lui Vladimir Putin, presedintele Rusie, intreprinsa in urma cu o luna in Azerbaidjan. Mass media europeana crede ca Putin a incercat sa reduca pozița dominantă a corporatiilor energetice occidentale din sectorul energetic azer și readucerea Azerbaidjanului sub influența Federației Ruse. Din pacate, pentru Putin, scopul sau nu a fost atins.
In prezent, un sfert din gazele naturale consumate in Europa provind de la Gazprom, care exportă ma