Echipa internaţională de cercetători a Expediţiei comune de supraveghere a Dunării se va afla începând de luni la Tulcea şi în Delta Dunării. Cei 43 de specialişti, dintre care 23 de chimişti, biologi şi ingineri români, vor efectua o monitorizare privind starea ecologică și chimică a apei Dunării, a sedimentelor, suspensiilor și biotei, prin efectuarea de analize la indicatorii biologici, fizico-chimici, hidromorfologici și microbiologici.
În cursul zilei de joi vor fi prezenţi la Tulcea, pentru închiderea expediţiei, Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, şi Vasile Pintilie, director general al A.N. Apele Române.
„Programul de lucru al echipei naţionale începe la 6 dimineaţa şi câteodată durează şi 24 de ore. O altă echipă, specializată pe studiul peştilor, prelevează atât ziua, cât şi noaptea, întrucât anumite specii de peşti sunt active doar pe timpul nopţii. În secţiunile care au fost monitorizate până în prezent, pe Dunăre, indicatorii fizico-chimici in situ, adică luaţi la faţa locului, ph, oxigen, temperatură sau conductivitate, se situează în limitele normale. Fauna piscicolă este relativ diversă. În secţiunile Koronin şi Simian, biologii din cadrul A.N. Apele Române au remarcat prezenţa mai multor specii de guvizi iar în secţiunile aval Kozlodui şi aval Zimnicea, echipa de peşti a identificat şi câteva specii de peşti care se găsesc mai rar în apele Dunării, întrucât trăiesc pe fundul apei şi sunt active în special pe timpul nopţii. Astfel, au fost găsite specii de peşti bentonice. De asemenea, macrofitele acvatice, adică mai multe specii de alge, sunt bine reprezentate, atât printr-o diversitate specifică mare, cât şi printr-o dezvoltare cantitativă a unor specii, cum ar fi Lemna Sp. Trapa natans”, au precizat organizatorii.
În cursul zilei de astăzi, echipa naţională va preleva probe fizico-chimice şi bio