Steve Tignor a avut timp de două articole o invitată foarte interesantă: Alexandra Guhde, psiholog şi pasionată a tenisului, cu care a avut un dialog fascinant despre tenis ca sport mental, cel fel de tipuri psihologice sunt marii tenismeni, complexul lui Oedip (sau Fedip) şi în ce feluri repetă tenisul principalele arhetipuri ale umanităţii. Mai jos, cele mai interesante pasaje ale discuției.
Tenisul este considerat un „sport mental”
…ceea ce este adevărat, dar este un pic mai mult decât atât. Psihologia umană implică creierul, corpul şi psihicul. Distincţia care se face deseori între aspectele fizice şi mentale ale experienţei umane este artificială. Este o distincţie necesară, dar este de asemenea limitatoare. Acelaşi lucru se poate spune şi despre distincţia dintre intenţiile conştiente şi dorinţele inconştiente.
De exemplu: când un jucător are probleme în a servi pentru meci, cine este de vină, corpul sau mintea? Care se întâmplă prima, accidentarea fizică sau rana psihică? Când este epuizarea fizică şi când este emoţională? Care este mai motivantă, dorinţa de victorie sau frica de înfrângere? Ce este mai înspăimântător în adâncul sufletului, eşecul sau succesul? Imediat ce răspundem la una din aceste întrebări, găsim un contra-exemplu sau o altă întrebare care să-i ia locul. Dar tenisul este atât de fascinant pentru că reuşeşte să acopere ceea ce noi numim „conflicte esenţiale”: om versus om, om versus natură şi om versus sine însuşi.
Citește continuarea articolului, cu profilele celor mai importanți jucători, pe Treizecizero.ro
Steve Tignor a avut timp de două articole o invitată foarte interesantă: Alexandra Guhde, psiholog şi pasionată a tenisului, cu care a avut un dialog fascinant despre tenis ca sport mental, cel fel de tipuri psihologice sunt marii tenismeni, complexul lui Oedip (sau Fedip) şi în ce feluri repe