Primăria Cluj vrea să înjumătăţescă amenzile pentru şoferii care parchează ilegal pe trotuar, de la 400 la 200 de lei. În schimb, sacţiuni mai dure vor primi cei care blochează intrările în instituţii, care parchează pe zona verde sau în zonele special amenajate pentru copii, cazuri în care amenda va creşte până a 600 de lei.
Primăria a pus în dezbatere publică noul regulament privind oprirea, staţionarea şi parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat. Documentul, postat pe site-ul primăriei,prevede scăderea amenzilor pentru abaterile minore, dar majorarea celor pentru faptele mai grave.
"Ideea de bază propusă în modificarea legislativă se referă la reducerea cuantumului amenzilor pentru abaterile minore şi creşterea cuantumului amenzilor pentru abaterile majore, coborând la jumătatea sumei existente anterior pentru o contravenţie minoră, dar crescând cu peste 100 de lei pentru contravenţiile considerate majore", explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.
Pentru oprirea sau staţionarea pe trotuare sau pe benzile pentru biciclişti, şoferii vor scoate din buzunar mai puţini bani.
Noul regulament prevede, însă, amenzi mai mari pentru alte categorii de abateri. Mai puţin norocoşi sunt soferii care blochează intrarea în instituţii, parchează pe spaţiul verde sau în locurile speciale pentru copii. Amenda este de 600 de lei, însă ea poate fi redusă la jumătate dacă este plătită în 24 de ore.
Noul regulament privind oprirea, staţionarea şi parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat se va afla în dezbatere publică până pe 30 septembrie, timp în care clujenii pot face propuneri.
Reporter: Anca Baciu
Imagine: Călin Fedeleş