Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implementează proiectul Cazuistica libertății de expresie în jurisprudența românească.
Prin acesta, CJI “urmărește să contribuie la realizarea justului echilibru între libertatea presei și responsabilitatea mass-media, între capacitatea presei de a monitoriza democrația fără a se transforma, prin încălcările propriilor reguli, în instrument de intimidare sau de hărțuire, și posibilitatea celor lezați de a se apăra în justiție.”
În cadrul proiectului, CJI va coordona realizarea unei colecții de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, precum și o colecție de studii de caz despre jurisprudența curților românești pe această temă, cu accent pe hotărârile care privesc relația dintre jurnaliști și autoritățile publice.
Ioana Avădani, Director executiv CJI:
“Legislația românească privind libertatea de exprimare a suferit multe schimbări în ultimii ani. Acestea au produs, cum este și firesc, efecte la nivelul curților, care au început să folosească noile instrumente juridice. Sentințele în astfel de cazuri sunt neomogene, creând confuzie și afectând caracterul predictibil al Justiției. În plus, odată cu extinderea utilizării noilor medii de informare în masă, problematica libertății de exprimare s-a diversificat și aria ei s-a extins de la jurnaliști, angajați în mediile tradiționale, la persoane care nu au cunoștințele profesionale și juridice specifice jurnaliștilor.
Judecătorii au fost deja chemați să se pronunțe în cazuri referitoare la materiale apărute pe bloguri sau pe rețelele sociale. Și în acest caz, sentințele sunt divergente. Credem că o astfel de colectie va fi un instrument util pentru toți cei interesați”.
CIJ va organiza, în cadrul proiectului, întâlniri cu jurnaliști și decidenți – magistrați sau autorități de reglementare – pentru a discuta despre modul în care jur