- Tema este extrem de amplă, iar materialul ce urmează e unul sumar. Dar provine din experienţa practică de la cabinet, prin observarea evoluţiilor sub terapie pe care le-au avut pacienţii mei, pe parcursul a nouăsprezece ani de practică medicală. Un argument important -
Steatozele hepatice
Steatoza hepatică este o noţiune destul de controversată, deşi e cea mai simplă afectare hepatică, care este complet reversibilă, dacă se abordează corect. Se descoperă de obicei întâmplător, la examinări ecografice ale unor persoane care de regulă nu au manifestări clinice hepatice, sau acestea sunt minore. I se mai spune şi "încărcare grasă" a ficatului, deşi mulţi dintre subiecţi nu au o alimentaţie bogată în grăsimi, nici măcar afecţiuni metabolice ale lipidelor, iar unii nu consumă alcool. Dar o anamneză mai detaliată relevă că alimentaţia lor include multe produse procesate, cu numeroşi aditivi alimentari, cu carne multă sau asocieri grele (exemplu: carne şi brânzeturi la aceeaşi masă), mese neregulate - fie prea frecvente, fie rare, dar abundente şi la ore târzii. Ca urmare, întreg aparatul digestiv este forţat să lucreze prea mult, greu, şi cu substanţe nefolositoare, ce trebuie epurate. Cum ficatul este organ depurativ, iar prin el trec toate materiile absorbite din intestine, aici se vor depune toate E-urile şi alte toxine ce nu pot fi vehiculate suficient de rapid în raport cu cantităţile ingerate. Atunci apare aspectul ecografic de steatoză. Am putea-o numi şi hepatopatie cronică alimentară. Uneori se poate produce moartea unui mic număr de celule hepatice, mai ales dacă pacientul are parte şi de stres, ceea ce determină o uşoară creştere a transaminazelor.
Remedii
În steatoză, trebuie în primul rând corectată alimentaţia, inclusiv lichidele nefavorabile consumate, adică alcool şi sucuri artificiale. Spre a curăţa fic