Noul mecanism privind protectia statului de drept ar putea include si Mecanismul de Cooperare si Verificare, relateaza site-ul euinside.eu, citand un raspuns al comisarului european Viviane Reding, care a exemplificat recent necesitatea acestui nou mecanism prin cazul Frantei, Ungariei si al Romaniei.
Comisarul european a fost intrebat de euinsider.eu daca mecanismul pe care Jose Manuel Barroso l-a anuntat in cadrul discursului privind starea Uniunii din 11 septembrie ar putea inlocui Mecanismul de Cooperare si Verificare, care este aplicat doar in cazul Romaniei si al Bulgariei.
Includerea coruptiei si a criminalitatii organizate in cadrul noul mecanism privind protectia statului de drept nu este imposibila a raspuns Reding.
Acest mecanism se va concentra pe asigurarea faptului ca judecatorii isi vor lua deciziile liberi de orice influenta si pe asigurarea faptul ca la nivelul Curtii Supreme se pot "corecta" erorile de la nivelele inferioare, noteaza site-ul citat.
Intr-o declaratie sustinuta in 4 septembrie, comisarul european a justificat necesitatea acestui mecanism prin cazurile Frantei, Romaniei si Bulgariei.
Astfel, ea s-a referit la situatia crizei romilor din Franta, in vara lui 2010, la criza ungara de la finele lui 2011, cand Comisia a fost "ingrijorata de independenta justitiei" si de "criza domniei legii in Romania, in vara lui 2012, cand nerespectarea deciziilor judecatorilor constitutionali ameninta sa submineze statul de drept".
"In toate aceste cazuri, avocati si judecatori, organizatii non-guvernamentale, ministri de externe, organizatii internationale si Parlamentul European s-au intors spre comisia Europeana, asteptand de la noi o cale de iesire din aceste crize. In toate aceste cazuri, Comisia a intervenit dupa analiza si uneori discutii interne intense, in care s-au folosit si cuv