Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, au semnat ieri Actul adiţional de prelungire a Acordului de colaborare privind campania de informare a cetăţenilor care călătoresc sau locuiesc în străinătate asupra zonelor de risc din diferite regiuni şi asupra situaţiilor vulnerabile în care se pot găsi aceştia.
"Pe parcursul anului care a trecut, în lume, au apărut conflicte noi, sau au continuat unele mai vechi. În aceste condiţii, am putut constata cât de utile sunt astfel de alerte de călătorie. Continuarea războiului din Siria, conflictele din Egipt, manifestaţiile violente din Turcia, atentatele din Afganistan sau Liban, situaţia tensionată dintre israelieni şi palestinieni, sau faptul că în unele state din Asia, pedepsele pentru deţinerea sau transportul de droguri sunt extrem de drastice, mergând până la pedeapsa capitală. Toate acestea au arătat că este nevoie ca oamenii să fie informaţi despre pericolele la care pot fi expuşi în astfel de zone de risc, şi că această campanie iniţiată de MAE, trebuie să continue", a afirmat, în comunicatul MAE, ministrul Titus Corlăţean.
Materialele de informare lansate cu acest prilej cuprind promovarea sistemului MAE de alertă prin SMS, prevenirea traficului de droguri şi a traficului de persoane. Materialele video vor fi difuzate atât pe posturile de televiziune, cât şi în centrele universitare din ţară, în cinematografele din spaţiile comerciale, precum şi în zonele centrale din Bucureşti.
Sistemul de alertă prin SMS are ca obiectiv atenţionarea cetăţenilor români care călătoresc în state cu diferite grade de risc. Astfel, aceştia primesc un mesaj text de avertizare pe telefonul mobil, care conţine coordonatele ambasadelor, consulatelor şi secţiilor consulare ale României din ţara respectivă.
O altă campanie de informare ini