de C. MIERLUŞCĂ
20 septembrie 2013 21:55
0 vizualizari
A-A+ Este un arbust întâlnit în Europa, Nordul Africii, în Vestul şi Nordul Asiei. Înfloreşte alb în luna iunie. Fructele achene închise într-un receptacul roşu cărnos. Măceşele conţin zaharuri, acid malic, acid citric, lecitină, dextrină, vanilină, săruri minerale, de K, Ca, F, Mg, vitamina C, vitamina B2, PP, provitamina A, valoare energetică 131 cal/100 g. Florile, măceşele au multiple întrebuinţări în industria alimentară pentru preparare de siropuri, sucuri, marmelade, lichioruri etc. Măceşele sunt utilizate în industria farmaceutică pentru extragerea vitaminei C.
În medicină se foloseşte pentru tratarea de avitaminoze, calculoză renală, tulburări de circulaţie periferică. Se prepară un decoct din două linguri măceşe mărunţite la o jumătate litru de apă care va fierbe 10 minute. Se strecoară. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile. Pentru eliminarea viermilor intestinali, se face un amestec din făină de pulpă şi miere, din care se iau 2-3 linguriţe pe zi pe stomacul gol. Pentru acţiune sedativă, se prepară o tinctură din 500 g măceşe, 500 g zahăr, care se amestecă bine. Se lasă la macerat 6 zile, până lasă un suc roşu. Se adaugă 1/2 l ţuică de fructe (50 grade). Se lasă 2-3 zile. Se strecoară. Se păstrează în sticle. Se administrează câteva picături seara, înainte de culcare. Pentru vitaminizarea organismului, se prepară o băutură răcoritoare din 100 g măceşe zdrobite, la un litru de apă rece, timp de 12 ore. Se adaugă zahăr sau de preferinţă miere. Se beau 2-3 ceşti pe zi. Scoarţa prezintă proprietăţi tinctoriale. Se utilizează împreună cu cimbrişor, scoarţă de prun, flori proaspete de şovârf pentru vopsitul firelor naturale în roşu.. de C. MIERLUŞCĂ
20 septembrie 2013 21:55
0 vizualizari
A-A+ Este un arbust întâlnit în Europa, Nordul Africii, în Vestul şi Nordul