Anchetatorii au descoperit, la percheziţiile făcute la locuinţele persoanelor implicate în fraudarea examenelor de la Universitatea Maritimă Constanţa, mari sume de bani, lucrări în alb şi carnete de student false, anchetatorii spunând că studenţii plăteau între 100 şi 150 de euro pentru a promova.
Potrivit procurorului Zarafina Puiu de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în acest dosar este cercetat un lector universitar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, o altă persoană, fost absolvent al Universităţii Maritime, dar fără legătură directă cu instituţia, pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 11 studenţi, pentru cumpărare de influenţă.
"Traficantul de influenţă pretindea sume între 100 şi 150 de euro de la studenţi ca să le dea diverselor cadre didactice pentru a obţine o notă de trecere la examenele restanţiere. Pentru el pretindea 100 - 150 de lei", a declarat procurorul, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX.
Procurorul Zarafina Puiu a precizat că fostul absolvent al Universităţii Maritime care reprezenta legătura între studenţi şi profesori a refuzat să facă declaraţii la audieri, însă la locuinţa acestuia au fost găsiţi 15.000 de euro, 2.500 de dolari şi peste 10.000 de lei.
"Au fost găsite şi diverse înscrisuri cu menţiuni de studenţi şi sume de bani, dar şi carnete de studenţi în care era înlocuită poza studentului cu poza sa. Asta deoarece erau situaţii în care nu putea să facă traficul de influenţă la profesor şi atunci substituia studentul în examen", a explicat procurorul.
În cazul lectorului universitar, anchetatorii au stabilit că acesta primea bani de la studenţi prin intermediar, iar aceştia intrau la examen şi apoi predau lucrarea în alb, astfel de lucrări, dar şi suma de 400 de euro, fiind găsite la locuinţa