Cercetătorii au un nou proiect cu care vor să asigure viitorul energetic al planetei. Se numeşte DESERTEC şi se va ocupa într-o anumită proporţie cu producerea de energie, exploatând radiaţiile sololare (gratuite şi inepuizabile) şi va încerca desalinizarea apei. De asemenea, nu este omisă securitatea climaterică.
Marc Ulieriu scrie pentru „Ştiinţă şi tehnică“ despre DESERTEC şi momentele în care a aflat despre acest proiect şi când a descoperit ceea ce poate face cu adevărat. Sahara are o suprafaţă de 8,6 milioane kilometri pătraţi, acum complet nefolosiţi, unde Soarele ridică temperatura dunelor de nisip la peste 45°C.
Cercetătorii, proiectanţii şi inginerii de la DESERTEC Office, în acelaşi timp societate comercială inteligentă şi asociaţie de oameni de treabă, cer societăţii planetare să le lase la dispoziţie 90.600 kilometri pătraţi, echivalentul suprafeţei Patagoniei, pentru a instala acolo o gigantică fermă energetică.
Cu cei 1.000 waţi pe metrul pătrat dăruiţi de Soare, cu experienţa care deja există (centrale solare în deşertul american Mojave, la Odeillo, în Franţa şi Albengoa,în Spania), va putea fi început cel mai mare proiect planetar al vremii noastre.
Conform calculelor, pentru a oferi Europei întreaga cantitate de energie electrică de care locuitorii Bătrânului Continent au nevoie, sunt necesari doar 15.500 de kilometri pătraţi, un careu nisipos populat cu centrale solare şi plăcuţe fotovoltaice.
Povestea întregului proiect şi mai multe detalii despre revoluţia pe care o vor cercetătorii cu DESERTEC sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.