În ţara în care multe şcoli nu au putut primi elevii în noul an şcolar pentru că fie funcţionează în clădiri cu risc seismic, fie nu au apă curentă sau curent electric, Ministerul Educaţiei visează la digitalizarea completă a învăţământului românesc. Un vis de 100 de milioane de euro.
De altfel, de la an la an, Ministerul a reluat aceeaşi idee, în pragul începerii şcolii: fiecare elev să aibă tableta lui, iar lecţiile să se fie interactive.
Mai exact, potrivit ministrului educaţiei, Remus Pricopie, "este vorba de un proiect pe fonduri structurale pentru următorul exerciţiu bugetar al UE 2014-2020, în valoare de aproximativ 100 milioane euro pentru digitalizarea
claselor de învăţământ. Declaraţiile au fost făcute la lansarea proiectului Smart Classroom, singura sală de clasă informatizată complet din România, în cinci ani de când toţi miniştri educaţiei sunt cu această promisiune pe buze, printr-un parteneriat cu o firmă privată, la care elevii studiază prin rotaţie o materie legată de succesul în carieră.
Sumele, planurile şi mai ales termenele limită sunt într-o continuă schimbare: anul trecut, fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu şi secretarul de stat în educaţie Stelian Fedorca spuneau că ministerul va începe din 2013 procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor şcolare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro. Acesta spune că există fonduri europene nerambursabile în acest sens, cofinanţarea urmând a fi plătită de Ministerul Educaţiei prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Potrivit acestora prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă pentru că sunt depăşite. Pe lângă faptul că ideea aceasta a fost abandonată, să ne