Ministrul român a vorbit, într-un interviu acordat ediției EVZ de Moldova, despre relațiile dintre România și Republica Moldova din perspectiva muncii și a protecției sociale. Sursa: CODRIN PRISECARU
EVZ: Ce rezultate vă doriţi să atingeţi din această întâlnire cu omologul dvs. din Moldova, ţară aspirantă la calitatea de membru al Uniunii Europene, care aşteaptă de la România susţinere în materie de legislaţie europeană a muncii şi protecţiei sociale?
Mariana Câmpeanu: Rezultatele deja au început să apară după încheierea acordului bilateral, iar prin relaţia directă pe care am dorit s-o stabilim în cadrul acestei întâlniri. Dorim să lărgim sfera de activitate şi mai ales modul de colaborare. A te consulta chiar înainte de elaborarea unei legi, este un lucru benefic atât pentru R. Moldova, cât şi pentru România. A-ţi împărtăşi experienţa din aplicarea unei legi este benefic pentru ambele ţări pentru că poţi să eviţi astfel unele greşeli pe care cealaltă ţară le-a făcut. Şi noi ne-am inspirat, şi noi am cerut să ne consultăm cu colegii de-ai noştri care au intrat mai devreme în Uniunea Europeană. Cu Polonia, de exemplu, şi astăzi mai colaborăm. Cu ei şi cu alte ţări. Să ştiţi că este un lucru normal şi firesc!
Va fi chestiunea persoanelor cu dublă cetăţenie care au optat pentru sistemul românesc de pensii una dintre temele acestui dialog bilateral?
Nu este nicio problemă. Noi avem aici un acord de securitate socială. Se recunosc stagiile efectuate în fiecare ţară. Este benefic pentru cetăţeni indiferent că sunt din Moldova sau din România, în aşa fel încât să li se recunoască perioada în care au muncit, indiferent că e în Moldova sau în România.
În viitorul imediat, având în vedere apropierea R. Moldova de UE, credeţi că ar fi posibilă o coordonare a problemelor ce ţin de legislaţia muncii şi protecţie socială între Bucureşti şi Chişinău? @N