IAŞI. Centrul de Pelerinaj “Sf. Parascheva” a iniţiat o campanie de informare a opiniei publice cu privire la monumentele cultural – religioase din judeţul Iaşi.
Scopul acestei campanii este de a pune în valoare patrimoniul cultural şi religios al judeţului Iaşi șş de a atrage turişti în judeţul Iaşi. Această nouă campanie a Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” debutează cu prezentarea mănăstirilor cu fortificaţii ale municipiului Iaşi şi aducerea în lumină a istoriei acestor mănăstiri, şi anume: Mănăstirea Frumoasa, Mănăstirea. Galata, Mănăstirea Hadâmbu, Mănăstirea Hlincea, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Golia, Mănăstirea Bărboi, Mănăstirea Barnova şi Mănăstirea Dobrovăţ. Gândite ca loc de refugiu şi rezistenţă armată, mănăstirile fortificate sunt o dovadă vie de istorie autentică pentru locuitorii din judetul Iaşi.
Mănăstirile beneficiază de un complex fortificat medieval capabil să ofere domnitorilor și boierilor din acele vremuri un punct de rezistență înarmată împotriva invadatorilor. Mănăstirile au fost gândite de la început şi ca loc de refugiu şi rezistenţă armată în caz de asediu, zidurile lor fiind prevăzute cu metereze mai înguste, pentru puşti şi arcuri, iar din loc în loc există deschideri mai largi, pentru tunuri.
Pe langă apărarea împotriva invadatorilor o parte din aceste mănăstiri fortificate au fost transformate de-a lungul timpului în spitale militare. În vremea holerei celei mari din anul 1848, Mănăstirile Hlincea şi Cetăţuia au fost folosite ca lazaret pentru bolnavi.
De asemenea puţini oameni ştiu că printr-o decizie ministerială, casele egumeneşti de la Mănăstirea Galata au îndeplinit începând din 1 septembrie 1923 funcţia de închisoare, aici fiind înfiinţate ateliere de cizmărie, fierărie, lingurărie, tâmplărie şi olărie, unde lucrau deţinuţi.
Putem să mai amintim că Mănăstirea Dobrovăţ a fost ultima ctitori