Mulţi moldoveni care au plecat acum cinci sau zece ani peste hotare, revin acasă. Dar nu pentru a investi în economia ţării, ci pentru a-şi lua şi copiii în ţara care le oferă un viitor asigurat.
Potrivit cifrelor neoficiale, peste un milion de moldoveni se află la muncă peste hotare. Cei care credeau că pleacă pentru o perioadă limitată, acum şi-au schimbat planurile. După ce şi-au luat cu ei şi copiii, revin doar să-şi viziteze părinţii bătrâni sau să-i înmormânteze.
Despre copiii moldoveni care învaţă în scoli din Italia, Spania, Portugalia, Rusia se spune că sunt premianţi şi că minunează străinii cu talentele pe care le au. Unii aproape că au uitat limba maternă. Pe aceştia ţara nu-i va recupera niciodată.
Copii nevoiţi să înveţe alte limbi
Iulia Popa din Călăraşi deja de 14 ani este stabilită în Moscova, împreună cu copiii. La început a plecat fără ei, lăsându-i în grija bunicilor şi a soţului. Însă atunci când a divorţat, a hotărât să plece definitiv din ţară. "Nu am vrut să mai rămân acasă. Oricum, aici nimeni şi nimic nu mă mai aşteaptă. Doi copii se cresc foarte greu, iar eu abia de puteam să fac un ban pentru pâine", povesteşte femeia.
Integrarea copiilor într-o ţară străină nu a fost uşoară, spune Iulia. Copiilor le este totuşi mai uşor să se împrietenească cu semenii lor, să înveţe o limbă străină. "Ne-a fost greu la început, mai ales că copiii nu cunoşteau limba rusă. Au învăţat-o repede în anii cât au frecventat grădiniţa. Deja când au mers la şcoală nu mai exista nici o deosebire între copiii de acolo şi ai mei", adaugă Iulia Popa.
Deşi cei doi copii ai femeii au trăit mai mult de jumătate de viaţă în Rusia, aceştia uneori o mai roagă pe mama să revină în Moldova. "Erau mici când am plecat, aveau câte 3 şi 4 ani. Nu-şi mai amintesc aproape nimic din ceea ce-au trăit acasă. Vor