Scris de Cristina Ghilea - Noua reţea de alimentare cu apă se construieşte cu disconfort masiv pentru riverani şi şoferi.
Constructorul pare că face legea pe şantierele programului Aparegio, din Centrul oraşului. În ciuda debandadei create în traficul rutier, Selina insistă să lucreze după programul propriu: trage reţelele principale de alimentare cu apă, acoperă gropile cu pământ şi se mută pe altă stradă. Nu asfaltează în ideea că va reveni ulterior, nu se ştie exact când, pentru a săpa din nou, pentru racordarea imobilelor la reţea. Lasă în urmă şosele cu aspectul şi utilitatea drumurilor de ţară.
„De ce nu termină şantierele începute, pentru a reduce debandada din trafic şi disconfortul riveranilor?” sau „De ce tolerează administraţia publică situaţia aceasta?” sunt întrebări pe care, cu îndreptăţire, şi le pun cei afectaţi.
Selina dă vina pe consultantul din proiect pentru întârzierea realizării racordurilor. În replică, acesta spune că reprezentanţii firmei mint şi că vina este exclusiv a constructorului. De la debutul lucrărilor, Selina a cerut modificarea soluţiei tehnice pentru racorduri dar pretenţia i-a fost refuzată de consultant.
Anunţat cu surle şi trâmbiţe de administraţia locală, Aparegio transformă câteva străzi din centrul Oradiei în traseu off-road. Intenţia e onorabilă: reţelele din centrul oraşului sunt vechi iar apa e potabilă doar cu numele. Implementarea, este, însă, un eşec. Executantul a săpat pe mai multe străzi înguste din Centru, a îngropat conductele reţelei principale de alimentare cu apă, a acoperit cu pământ şanţurile şi le-a lăsat aşa. „Beneficiari” sunt şoferii, obligaţi să împartă o bandă şi jumătate pe două sensuri, riveranii care s-au trezit cu drumul forestier sub geam dar şi elevii şi părinţii Şcolii Nicolae Bălcescu. Alternativa „civilizată” ar fi putut lua în calcul minimizarea deranjului: întinderea