Comisarii de la Protectia Consumatorilor au finalizat recent un control la produsele de panificatie, control desfasurat la nivel national.
In raportul intocmit la finalizarea controlului tematic ce a vizat calitatea produselor de panificatie si respectarea prevederilor legislative legate de comercializarea acestor alimente, Botosaniul nu a fost cconsemnat cu abateri sesizate la operatorii economici verificati. Cu alte cuvinte, stam bine la producerea painii si la comercializarea acesteia. Asta in conditiile in care, in unele judete s-au gasit paine si produse de panificatie cu modificari organoleptice si fizico-chimice, produse cu gramaj mai mic decat cel declarat pe ambalaj sau in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.
„Au fost verificate peste 70 tone de paine si produse de panificatie, dintre care 28,6 tone nu se incadrau in prevederile legale in vigoare”, se arata in raportul ANPC.
In urma acestei actiuni de control, reprezentantii ANPC au venit si cu urmatoarele recomandari pentru consumatori:
- acordati atentie la cumpararea painii si produselor de panificatie si solicitati vanzatorului sa va arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora;
- refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator: produse arse, cu urma lipiturilor pe partile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost in contact cu vatra/cuptorul murdara, produse deformate, produse rupte, produse care prezinta urme ale contactului cu rozatoare etc.;
- refuzati painea si produsele de panificatie ce prezinta urme de mucegai;
- refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
- la cumpararea produselor alimentare, solicitati