Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere o reexaminare a cuantumului amenzilor şi sancţiunilor complementare propuse prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, propunând organizarea unei dezbateri publice pe această temă.
"Pentru o soluţionare rapidă, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR, propune o dezbatere publică în acest sens, luând în considerare impactul aplicării sancţiunilor propuse asupra conducătorilor auto, şi solicită elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participanţilor la trafic (atât educarea comportamentului conducătorilor auto, a pietonilor, a bicicliştilor cât şi sporirea gradului de implicare a autorităţilor). De asemenea, se doreşte punerea în discuţie a procesului de îmbunătăţire a factorilor ce influenţează siguranţa rutieră (paşii care trebuie parcurşi pentru o infrastructură mai sigură, pentru străzi fără trafic agresiv şi pentru cre terea siguranţei mediului lateral al drumurilor)", au comunicat ieri transportatorii.
De asemenea, transportatorii cer amendarea proiectului de act normativ în scopul introducerii în context a îndatoririlor şi răspunderii pietonilor (în caz de nerespectare a regulilor de circulaţie sau de semnalizare necorespunzătoare) precum şi a autorităţilor şi instituţiilor publice care au în administrare sau concesiune drumuri publice, poduri sau pasaje pietonale sau la nivel cu cale ferată (în caz de nefuncţionare sau funcţionare defectuoasă).
"Considerăm că sancţiunile propuse prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă sunt abuzive, întrucât se propun amenzi de până la 16.000 lei, ceea ce însumează valoarea a 20 de salarii, în condiţiile în care salariul minim garantat în plată este de 800 lei. Având în vedere acest aspect, UNTRR solicită ca sancţiun