Moscova iese victorioasa din situația din jurul Siriei, Putin reușind să recâștige influența rusa în regiunea Orientului Mijlociu, arata ziarul german Die Welt.
Comentatorul Jacques Schuster, în editorilalul "Șapte și o victorie", publicat pe 20 septembrie, în Die Welt, scrie:
"Lumea răsuflă ușurat: Siria trebuie să transfere controlul armelor scale himice. In plus, a fost prevenit atacul militar american. Decizia privind Siria va fi luata de către Consiliul de Securitate al ONU. Si cam atat? Cei care vor încerca să desluseasca toate "pro" și "contra" care au rasunat în ultimele zile probabil ca vor fi amețiti. Sunt prea multe părți care revendica victoria în această dispută. Trei dintre ele sunt evidente din start. Alte patru se vor adăuga pe parcurs, dacă luam in calcul pe aceia a caror interese în soluționarea conflictului sirian vor fi luate în considerare. Principalii participanți ai confruntarii sunt la Damasc, Moscova și Washington, restul la Teheran, Ierusalim, Europa și New York".
Castigatorul principal este Bashar al - Assad. Președintele sirian ar putea sa se aseze din nou pe piedestal. Dar cu câteva zile în urmă se părea că dupa doi ani de lupta continuă pentru putere, dictatorul sirian are cu adevarat probleme...
Vladimir Putin, al doilea castigator, ar putea sa revendice locul lui Assad pe piedestal. Putin a facut ceva ce nu au mai reusit conducătorii ruși de 40 de ani incoace: sa recastige din nou influența în Orientul Mijlociu.
Henry Kissinger, Anwar Sadat și Israelul în timpul războiului de Yom Kippur (conflictul arabo-israelian din octombrie 1973) au reușit să alunge Rusia din regiune. De atunci, interesele Washingtonului au devenit o prioritate în Orientul Mijlociu. Acum s-a terminat. Rusia devine un garant pentru toți răufăcătorii din regiune, care in vor cere ajutorul de cate ori Occidentul se va uita urat. În