Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a cerut fondurilor de pensii să nu facă tranzacţii cu acţiuni azi, 20 septembrie, şi nici luni, 23 septembrie, şi să îi trimită documente prin care să verifice cât de sigure sunt deţinerile fondurilor în acţiuni, ca măsură de siguranţă după ce a avut loc furtul de acţiuni în valoare de 200.000 de euro din contul Anei Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC din România, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Această decizie este o măsură fără precedent luată de ASF şi arată că autoritatea vrea să se asigure că fondurile de pensii, care au active de 12 miliarde de lei de la 5,9 milioane de români, sunt în sigureanţă.
Fondurile de pensii obligatorii sunt cei mai mari investitori în acţiuni de pe piaţa locală de capital, cu investiţii de 1,2 miliarde de lei în acţiuni. Acţiunile pe care le deţin fondurile de pensii sunt păstrate în custodia unei bănci, care verifică zilnic dacă acţiunile raportate de fonduri există în portofoliu şi certifică în fiecare zi dacă valoarea acţiunilor raportată de fond este corectă. Acţiunile furate şefei misiunii IFC nu se aflau în custodia unei bănci ci a unui broker. Fondurile de pensii sunt obligate de lege să păstreze acţiunile în custodia unei bănci, iar ASF verifică la rândul ei dacă acţiunile deţinute de fonduri sunt în siguranţă.
Cu toate acestea, ASF vrea să fie sigură că fondurile de pensii nu sunt expuse niciunui risc de furt. ASF le-a mai cerut fondurilor de pensii să aibă aceleaşi proceduri de raportare a deţinerilor din portofoliu.
Impactul măsurii de a nu vinde sau cumpăra acţiuni azi şi luni se va vedea în scăderea lichidităţii pe bursă. Fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung şi nu fac în fiecare zi tranzacţii cu acţiuni, însă chiar şi aşa este posibil să scadă valoarea tranzacţiilor. În primele două ore ale şedinţei de azi s-au tranzacţion