Comunitatea internațională vorbește din nou pe două voci în privința Siriei. Secretarul de Stat american, John Kerry, a presat Națiunile Unite să adopte chiar de săptămâna viitoare rezoluția privind distrugerea arsenalului chimic. În schimb, Franța, prin vocea președintelui François Hollande, cere începerea livrării controlate de arme către Siria.
A trecut exact o săptămână de când Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind distrugerea armelor chimice siriene. Dar de sâmbăta trecută, între cei doi actori internaționali au apărut divergențe mari despre cum ar trebui făcut acest lucru, ceea ce i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă va mai exista vreun acord.
“Consiliul de Securitate al Națunilor Unite trebuie să fie pregătit să acționeze săptămâna viitoare. Să voteze o rezoluție constrângătoare pentru distrugerea armelor chimice din Siria”, a indicat șeful diplomației americane, citat de “New York Times”. “Acolo va fi testul”, insistă John Kerry. America, Franța și Marea Britanie au tot făcut presiuni pentru o rezoluție dură care ar deschide calea pentru măsuri punitive dacă ulterior președintele Bashar al-Assad nu s-ar conforma. De asemenea, Statele Unite și Franța au insistat și după acord că opțiunea militară trebuie păstrată pe masă.
Rusia, în schimb, și-a menținut poziția, chiar și după prezentarea raportului ONU privind atacul de pe 21 august, că regimul nu poate fi învinuit pentru folosirea armelor chimice. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a precizat că e nevoie de mai multe investigații înainte de o acțiune a Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Moscova a exclus categoric folosirea forței, indiferent pentru ce situație. Pe aceeași poziție se situează și China.
Ce propune Franța și ce propune Siria
În acest context, apar și alte propuneri. Una este cea a Franței. Liderul de la Elysée a explicat