Proiect inedit aplicat în premieră in şcolile clujene. Dascălii vor să îi despartă pe elevii din clasele 1-4 de liceeni, ca să nu preia de la aceştia limbajul colorat sau obiceiul de a fuma.
Asta înseamnă că învăţământul primar va funcţiona în alte clădiri, separat de colegiile unde învaţă cei mari. Pentru că majoritatea liceelor din Cluj-Napoca se confruntă cu o lipsă acută de spaţii, proiectul va fi implementat deocamdată numai în două unităţi de învăţământ. În celelalte şcoli se studiază posibilitatea ca elevii să vină la cursuri decalat, astfel încât cei mici să nu îi întâlnească în pauze pe cei mari.
Părinţii au fost cei care au cerut ca micuţii să fie separaţi de adolescenţii din licee, asta pentru ca cei mici să nu înveţe de la cei mai mari să fumeze, să consume alcool sau să vorbească urât. Vezi ce spun câţiva dintre părinţi, în materialul video
Soluţia este din start exclusă în cazul şcolilor care nu au spaţiu, mai ales că nu există bani pentru construcţii noi, spune conducerea Inspectoratului Şcolar Cluj.
În unele şcoli din Cluj-Napoca, separarea micuţilor s-a făcut deja. La liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", de exemplu, clasa zero şi clasele 1 - 4 funcţionează într-o clădire situată la câteva sute de metri de liceu. Doar plăcuţa cu numele şcolii indică faptul că elevii din cele două clădiri aparţin de aceeaşi unitate.
Dacă proiectul pilot se va dovedi benefic, acesta va fi extins, în primă fază, la nivelul întregului judeţ, apoi la nivel naţional.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant