Filmul “Lista lui Schindler” a ajutat-o să-şi “cunoască” mai bine bunicul
Povestea lui Jennifer Teege începe practic acum cinci ani, când un concurs de împrejurări a făcut-o să îşi cunoască adevărata identitate. La vârsta de 38 de ani, în timp ce se afla în biblioteca din Hamburg, Jennifer, fiica unei nemţoaice şi a unui nigerian, a găsit o carte despre mama ei şi bunicul ei. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât ea crescuse într-o familie adoptivă. Conform Die Welt, bunicul ei a fost nimeni altul decât Amon Goeth, comandant al lagărului de concentrare Plaszow din Cracovia, pe durata ocupaţiei germane în Polonia din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, supranumit “măcelarul lui Hitler”.
“M-ar fi împuşcat!”
Figura lui Amon Goeth a devenit mult mai cunoscută după filmul lui Steven Spielberg. În filmul “Lista lui Schindler”, Goeth, interpretat de Ralph Fiennes, este prezentat drept un ucigaş cu sânge rece şi fără scrupule. Durerea ei a fost amplificată de faptul că ideologia nazistă nu prevedea doar exterminarea evreilor şi a rromilor, ci şi a persoanelor de culoare şi a metişilor. După cinci ani de documentări intense despre identitatea familiei sale, ea a publicat o carte intitulată “Amon. Bunicul meu m-ar fi împuşcat”.
Criză de identitate
“Am căzut din nori în momentul în care am aflat. Adevărul m-a împins într-o criză profundă. Am avut nevoie de ajutorul unui psiholog. M-am reîntâlnit cu mama mea reală după mulţi ani şi am discutat intens despre trecut”, a mărturisit Jennifer, citată de Die Welt. În acest sens, ea s-a deplasat de mai multe ori în Polonia şi Israel pentru a se documenta. “Nu mai eram sigură cine sunt. Oare sunt doar Jennifer, sau sunt Jennifer, nepoata lui Amon Goeth? Am citit tot ce s-a scris despre bunicul meu. A fost ca şi cum aş fi intrat într-un cabinet al groazei”, se confesează femeia de 43 de a