Nu cu mult timp în urmă circula o vorbă potrivit căreia "dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti". Acum, milioane de oameni şi-au închis conturile de Facebook. Au avut dreptate cei care au spus că Facebook va avea soarta reţelelor anterioare lui respectiv mIRC sau hi5?
Milioane de utilizatori din SUA şi Marea Britanie au renunţat la serviciile reţelei sociale Facebook şi şi-au şters paginile, în urma dezvăluirilor făcute de fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, şi portalul WikiLeaks privind supravegherea electronică la scară largă dusă de serviciile secrete din SUA, în colaborare cu alte ţări occidentale.
Astfel, aproximativ 9 milioane de persoane în SUA şi circa 2 milioane în Marea Britanie şi-au eliminat conturile de pe Facebook.
"Oamenii devin mai precauţi cu privire la viaţa lor privată în spaţiul cibernetic din cauza unor istorii intens mediatizate precum informaţiile recente privind spionajul Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA", declară editorul revistei Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, Brenda Wiederhold.
Sortit dispariţiei?
Karsten Gerloff, preşedintele Fundaţiei Europene a Software-ului Liber (FSFE), a criticat marile companii multinaţionale, asigurând că "unele corporaţii fură" informaţii de la useri şi "alimentează, fără avertisment prealabil, serviciile secrete", notează ziarul ABC.
"Dacă Google vrea să supravieţuiască pe termen lung va trebui să se reinventeze. Microsoft nu a făcut acest lucru, de aceea cred că va dispărea în cinci sau zece ani". Şi mai spune el, atunci când Facebook "o va lua în jos, o va face destul de repede".
"Dau Facebook-ului doi sau trei ani. Este o lege matematică. S-a întâmplat cu MySpace şi se va repeta acelaşi lucru", a asigurat preşedintele FSFE. Scopul fundaţiei sale este ca "oamenii să fie conştienţi că pot decide