Niciun parlamentar din comisia specială pentru Roşia Montană nu susţine proiectul Guvernului Ponta. Aceasta este concluzia la care gândul a ajuns după ce i-a chestionat pe aleşi în legătură cu acest controversat proiect. Unii (puţini) sunt ferm împotriva exploatării aurului, susţinând că el trebuie să rămână în pământ. Alţii (cei mai mulţi) susţin exploatarea, dar au umeroase obiecţii fie legate de metoda cianurării (pe care o socotesc periculoasă), fie de redevenţa negociată (pe care o consideră prea mică), fie de proprietarul aurului („aurul ar trebui să ne rămână nouă”). Majoritatea senatorilor şi deputaţilor din comisia specială sunt amatori în domeniu şi o recunosc deschis: de aceea, vor pleca într-o vizită de documentare la Roşia Montană şi îi vor invita în Parlament şi pe reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii. În acest timp, specialiştii susţin că metoda cianurării este singura soluţie pentru o exploatare la scară industrială, fiind folosită pentru extracţia a 80 la sută din producţia din întreaga lume. De asemenea, puteţi citi mai jos şi care sunt redevenţele pe care le aplică alte ţări din Europa şi din lume companiilor care extrag aur pe teritoriul lor.
Niciun parlamentar din Comisie nu susţine proiectul Ponta
Plimbat de la un guvern la altul, plecat de la cabinetul Ponta în comisiile sesizate ale Senatului, responsabilitatea proiectului Roşia Montană a picat acum pe umerii membrilor din comisia parlamentară specială, care se vor şi deplasa la faţa locului pentru documentare.
Dintre cei 19 membri,niciunul nu s-a declarat în favoarea proiectului în forma în care a venit de la Guvern, însă nouă dintre cei 15 membri care au răspuns solicitării gândul susţin o exploatare a zăcămintelor de la Roşia Montană, „dar nu neapărat prin cianuri”. Doi membri ai comisiei, fostul ministru al Mediului Attila Korodi şi deputatul liber