În această primăvară, compania TP-Link a adus în România noi echipamente de reţelistică. Noi am primit spre review trei dispozitive care se pot dovedi eficiente într-o locuinţă. Pe lângă N900, router wireless clasic, a fost pe listă şi TL-WR702N, un router (sau nano router, dacă preferi) portabil.
Sunt unii furnizori de Internet în România care nu-ţi oferă asistenţă atunci când îţi configurezi routerul. În astfel de cazuri, e utilă foaia cu instrucţiuni şi nu prea. M-am uitat peste cele disponibile în cutiile produselor pe care le-am avut şi nu sunt actualizate pentru Windows 8, iar unii paşi i-am găsit inutili sau prea puţin detaliaţi. În cazul în care întâmpini probleme, cel mai bun este un tutorial de pe vreun forum, sunt oameni care au descoperit cum se face încercând.
Că tot am pomenit mai sus „produsele“, să le şi înşir. E vorba de TP-Link N900, router wireless dual-band cu trei antene şi un finisaj lucios cu nuanţă de culoare neagră, TL-WR702N, acel nano-router menţionat mai sus, mic, portabil, colorat în albastru, şi TL-PA4010KIT, o pereche de adaptoare care se folosesc de instalaţia electrică a casei pentru a transmite (şi recepţiona) semnalul.
Routerul cel de toate zilele
N900, cunoscut în versiunea mai lungă de nume drept TL-WDR4900, costă aproximativ 550 de lei la magazinele online, dispune de un port Ethernet (RJ-45) pentru WAN (wide area network) şi de alte patru similare pentru LAN (local are network). Oferă criptare clasică în mai multe standarde şi ar fi recomandat să fixezi o parolă pe el, asta dacă nu vrei să-ţi ospătezi vecinii cu WiFi, sau poţi limita numărul de IP-uri generate, deşi nu e prea eficient aşa.
Are trei antene externe, două porturi USB, buton pentru a opri sau porni conexiunea wireless, portul pentru alimentare şi câteva LED-uri în caz că vrei să-ţi lumineze ceva camera noaptea. Dincolo de aceste