Scris de Otilia Șandor - Este o declaraţie sanitară de la dezbaterea cu miinistrul Sănătăţii.
Cel puţin declarativ, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are un punct comun cu reprezentanţii cadrelor medicale din Bihor şi alte cinci judeţe limitrofe: „Să nu îi omorâm pe oameni!”.
Declaraţia a fost făcută vineri, la penultima dezbatere regională din ţară, organizată de Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar.
Dezbaterea a avut loc la Primăria Oradea şi a debutat cu prezentarea succintă a proiectelor pe care Ministerul Sănătăţii le-a iniţiat şi care, cel puţin în teorie, ar putea rezolva o parte a deficienţelor multiple şi grave din Sănătatea românească.
Ministrul liberal a invitat audienţa, formată din medici, asistenţi, farmacişti, dentişti, biologi, chiar şi pacienţi, să îşi spună păsurile şi chiar să propună idei pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar românesc.Cinste medicilor!
Ca niciodată, reprezentanţii sanitari nu au ridicate probleme legate neapărat de salarizare şi şi-au concentrat ideile şi întrebările către ministru cu subiecte ce vizează direct şi personal beneficiul pacienţilor, lucru de apreciat.
De pildă, directorul unui spital mare din Cluj a declarat că la terapia intensivă de acolo se dau bani mult mai puţini decât la acelaşi tip de secţie dintr-o comună şi a accentuat faptul că este cumplit să spună pacienţilor că nu sunt bani şi să meargă să se trateze la secţia din spitalul comunal respectiv fiindcă în centrul universitar Cluj tariful pe caz rezolvat e mult mai mic.
Un alt medic dintr-un judeţ limitrof, stomatolog, a fost şi mai direct şi a atacat o problemă sesizată de mult timp de Jurnal bihorean: „Aţi spus că nu mai finanţaţi stomatologia şi banii luaţi de aici îi veţi da pe tratarea cancerului. Să ştiţi că există cancer şi la nivelul cavităţii bucale. Iar lumea