În timp ce dascălii susțin că în mediul educațional șpaga nu este decât un mit, elevii recunosc deschis că astfel de practici au devenit aproape o normă, arată o cercetare sociologică realizată de Universitatea Titu Maiorescu și al cărui beneficiar este ministerul Educației.
Studiul face parte dintr-un proiect al universității, denumit “Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”, care are ca obiectiv instruirea a peste 1.400 de persoane din conducerea instituțiilor de sub tutela ministerului Educației, dar și realizarea unui portal de sesizare online a faptelor de corupție și chair realizarea unei strategii anticorupție în educație.
Analiza a scos la iveală faptul că elevii sunt primii care admit fenomenul corupției din educație, 39% dintre aceștia susținând că există într-o mare proporție, în vreme ce 79% dintre dascăli spun că în sistemul de învățământ cazurile de corupție sunt rare și foarte rare.
Cazurile de corupție rămân ascunse
Diferențele de opinie între profesori și elevi se mențin și în privința corupției din universități. Astfel, 45% studenți cred că banii rezolvă orice în facultate, pe când 57% dintre dascăli sunt de părere că mediul universitar este corrupt doar într-o mică măsură. Interesant este însă că o majoritate covârșitoare de părinți, 49% dintre ei, cred că România este o țară coruptă. Mai mult, 42% dintre aceștia recunosc deschis că s-au confruntat cu situația de a da șpagă, iar 14% au spus că au dat bani dascălilor din proprie inițiativă și 13% pentru că li s-a cerut, doar 5% reclamând acest fapt.
Motivul? Circa 30% dintre ei cred că nimeni nu ar fi pedepsit sau că cei care solicită șpgă au salarii foarte mici. Procentul celor care spun că au dat șpagă în ultimii trei ani este uluitor: 42% dintre părinți. Legat de fondul clasei, despre care ministrul Educației a explicat că este ilega