Antrenorul român a participat la cel de-al 50-lea tur organizat de Tag Rugby Trust, organizaţie care a fost premiată de forul mondial pentru acţiunile sale. Bucureşteanul a descoperit în ţara africană că oamenii, deşi sunt săraci, ştiu să se bucure de viaţă.
Campion al României cu Griviţa, în 1993, Nicu Ungureanu activează de ani buni ca antrenor şi promotor al rugby-ului, el ocupând şi funcţii legate de dezvoltarea acestui sport în cadrul federaţiei. Recent, bucureşteanul a participat la o acţiune caritabilă organizată de Tag Rugby Development Trust în Zambia, ţară aflată în partea sudică a Africii. ”M-am numărat printre cei 85 de voluntari veniţi în principal din Marea Britanie. Fiecare şi-a plătit drumul, iar în Zambia, pe lângă activităţiile sportive, ne-am ocupat şi de alte aspecte care ţin de viaţa localnicilor. Am gătit, mers prin şcoli, am vopsit sălile de clasă, am donat uniforme şcolare şi echipament sportiv”.
În ţara africană cu douăsprezece milioane de locuitori Ungureanu a descoperit o lume aparte, diferită de cea pe care o ştim noi, europenii. ”Oamenii aceia, deşi sunt săraci comparativ cu noi, ştiu să trăiască, să se bucure de lucrurile simple. Cu toate că mă salutau şi îmi spuneau boss sau papa, nu m-am simţit şef acolo. I-am învăţat pe copii să joace tag rugby (n.r. – variantă non-contact a rugby-ului, la care se folosesc eşarfe legate la brâu). M-a impresionat la ei faptul că îţi zâmbeau mereu. Chiar şi atunci când se mai loveau vroiau să joace rugby în continuare. Nu plângeau. Nu se văitau. Sunt obişnuiţi cu viaţa grea. Pentru a ajunge la şcoală, de pildă, ei merg şi câte 5 kilometri pe jos”. ”Bananele sunt petale de flori”
În cele două săptămâni petrecute în Zambia, Nicu Ungureanu a avut parte şi de alte experienţe interesante. ”Am văzut pentru prima dată un bananier. Cum era iarnă acolo, am descoperit că bananele pe care le m