Mirel Paladă, consilier de stat pe probleme de strategii guvernamentale şi doctor în sociologie, a discutat, într-un interviu acordat „Dilema Veche“, despre impactul proiectului Roşia Montană asupra societăţii şi despre datele pe care le relevă sondajele în sensul susţinerii proiectului.
„Premierul mi-a explicat lucrul acesta. Există o tensiune – să-i spunem administrativă – între funcţia sa de premier şi felul în care a preluat Guvernul Ponta un proiect care fusese deja negociat de către statul român de zece ani de zile şi care trena. Şi nevoia Guvernului a fost, pur şi simplu, de a pune capăt proiectului, indiferent cum. Fie să-i punem fundiţă şi să începem să-l facem, fie să îl închidem – şi asta stă la latitudinea Parlamentului. Şi atunci, proiectul a fost supus dezbaterii publice. Cum se recomandă de către toate bunele manuale de guvernare din societatea contemporană“, a explicat Paladă referitor la proiectul Roşia Montană.
Cu o experinţă de peste zece ani în domeniul cercetării de piaţă, noul consilier al premierului Victor Ponta, Mirel Paladă, a comentat rezultatele unui sondaj Sociopol, legat de Roşia Montană. Rezultatele studiului arată că o 68% dintre respondenţi susţin promovarea acestui proiect de către autorităţi.
În urma acestor rezultate, Mirel Paladă a explicat că discursul critic la adresa proiectului, pe motiv că exploatarea are repercursiuni asupra mediului, nu se justifică, pentru că astfel de probleme există demult la Roşia Montană.
„Ca o constanţă şi perseverenţă atitudinală a românilor la adresa proiectului, aproximativ aceleaşi rezultate ieşeau şi acum doi ani şi acum trei ani de zile. Proiectul este început prin ’96-’97, iar în 2000-2001 a apărut un prim val de punere la îndoială. În momentul acela, eu eram un sociolog, o persoană fizică şi am colaborat cu o firmă care făcea comunicare. M-am