În săptămâna 24-29 septembrie, reprezentanți ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava vor „asalta’’ birourile parlamentare ale senatorilor și deputaților din județ, unde vor depune un „Apel pentru salvarea învățământului românesc’’. Acțiunea are ca scop conștientizarea și implicarea parlamentarilor din județ în soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ și salariații acestuia, în perspectiva modificării Legii Educației Naționale și adoptarea unei legi de salarizare și Legea Bugetului 2014.
Apelul a rezultat în urma analizei situației Sistemului Educațional românesc, efectuată în ședința Colegiului Educațional al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, din data de 11 septembrie.
Potrivit lui Giani Leonte, preşedintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, „săptămâna viitoare vom da detalii despre modul în care a fost percepută acțiunea noastră și discuțiile purtate cu parlamentarii sau angajații acestora”.
Care sunt nemulţumirile profesorilor?
Sindicaliştii contestă subfinanţarea constantă a învăţământului românesc, menţionând că în timp ce ţările din UE alocă în medie 5,2% din PIB acestui sector, România nu a alocat nici jumătate din media europeană pentru această ramură. Sindicatele spun că subfinanţarea cronică a învăţământului, a cercetării şi a sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională, în condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depinde poziţia pe care România o va ocupa în viitor.
Profesorii spun că „în ultimii 23 de ani, învăţământul românesc a fost permanent subfinanţat, iar roadele acestei politici iresponsabile le culegem acum. Prea mulţi ani s-a amânat alocarea unor resurse bugetare, care, în mod normal, ar fi trebuit să crească an de an, pentru a se putea atinge, într-un orizont de ti