Mii de femei din Vrancea s-au adresat medicilor de familie pentru a beneficia de teste gratuite Babeş Papanicolau, însă probele a doar jumătate din acestea au fost deja citite. Până acum au fost recoltate aproximativ 3 mii de probe, însă doar 1.500 de femei au primit rezultatele.
Coordonatorul programului de screening al cancerului de col uterin în Vrancea, medicul Alin Lazea, spune că numărul mic de probe citite se datorează lipsei medicilor anatomo-patologi din judeţ, aceştia fiind cei care fac interpretările. Însă, spre deosebire de alte judeţe, programul de screening derulat în Vrancea nu a întâmpinat probleme financiare. „Nu avem probleme cu finanţarea. Nu ştiu ce se întâmplă în alte judeţe. La noi programul este «sugrumat» de lipsa anatomo-patologilor, care sunt cei care citesc probele. Sunt doar doi, cei de la Spitalul Judeţean, iar ei au voie să vadă doar 10 lame pe zi. Din această cauză am fost nevoiţi să reducem şi numărul recoltărilor”, spune medicul Alin Lazea.
Numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeş Papanicolau, este de 87, dar aceştia se pot înscrie în continuare în program. Majoritatea celor înscrişi sunt din Focşani. Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv Maria Caştu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Acest program va fi implementat încă 4 ani de acum înainte, medicii preconizând că peste 25 de mii de vrâncence vor benefic