Timp de secole, oamenii au avut categorii in care au impartit culorile, gusturile si sunetele, insa in ceea ce priveste simtul mirosului, lucrurile nu sunt la fel de clare. Acum, cercetatorii afirma ca asa cum exista 3 culori primare si 5 gusturi de baza, mirosurile pot fi impartite in 10 categorii esentiale.
Profesorul Jason Castro de la Bates College si profesorul Chakra Chennubhotla de la Universitatea Pittsburgh au folosit o tehnica computerizata pentru a reduce mirosurile la esenta lor de baza, scrie descopera.ro.
Ulterior, cercetatorii au testat 144 dintre aceste „esente de baza” si au descoperit ca pot fi grupate in 10 categorii. Cercetarea a fost publicata in jurnalul stiintific PLoS One.
In noua clasificare, mirosurile lemnoase precum mirosul de brad sau cel de iarba proaspat taiata compun o singura categorie. Mirosurile dulci, precum caramelul, ciocolata sau vanilia, compun alta categorie. Mirosurile florale si parfumurile constituie alta categorie, citricele reprezinta o categorie separata, iar toate celelalte fructe sunt laolalta intr-o a treia categorie.
Mirosurile neplacute, precum laptele stricat, benzina sau carnea putrezita sunt cuprinse doua categorii urat mirositoare, iar lista se incheie cu mirosurile mentolate – ce includ eucaliptul si camforul – si mirosurile mancarurilor prajite si cu gust de nuca, ce includ popcornul, untul de arahide si migdalele.
Aromele mai complexe, cum ar fi mirosul de paine sau de cafea proaspat preparata, reprezinta o combinatie a doua sau mai multe elemente din acestea 10, explica Jason Castro, „la fel cum o combinatie de note compun un acord”.
„Aceste 10 categorii reflecta atribute importante ale lumii inconjuratoare – pericol, mancare si asa mai departe. Daca stii aceste categorii de baza, poti incepe sa te gandesti sa compui mirosuri. Inca nu am reusit sa rezolvam problema p