Banalul covrig, de la colţ de stradă sau din băcănii, continuă să fie "evazionist" chiar şi după ce TVA a scăzut în panificaţie de aproape 3 ori. Sursa: RĂZVAN PETRESCUSursa: RĂZVAN PETRESCU
1 /.
Deşi taxa s-a micşorat de la 24% la 9% în septembrie, în continuare puţini comercianţi oferă românilor bonuri. În plus, tariful standard a rămas bătut în cuie la covrigi şi la celelalte produse vândute de covrigari. Cine fura înainte statul, o face şi acum. În "contul" evaziunii se scurg astfel sume impresionante, bani care putea fi folosiţi pentru investiţii, sistemul medical etc. Cât timp fiscul stă cu mâine în sân, numai profitul comercianţilor creşte.
Evaziune şi profit
O incursiune în rândul comercianţilor din zona Pipera (Bucureşti) ne-a arătat că nimic nu s-a schimbat. Prima oprire: franciza unui celebru lanţ de covrigării. Am observat nu doar că preţul covrigului simplu este neschimbat, de un leu, dar şi că sortimentele mai scumpe, covrigii cu cremvuşti, nucă şi miere sau cu caşcaval, nu s-au ieftinit. Vânzătoarea nu ne-a oferit bon, cum, de altfel, procedează de fiecare dată. O doua oprire: o covrigărie de lângă metroul de la Pipera. Preţul afişat pentru covrigul simplu, cu mac sau susan, este acelaşi: un leu. Am primit şi bon la cumpărare. O a treia covrigărie: ca în primul caz, vânzătoarea nu ne-a oferit bon, decât la cerere. Preţurile au rămas şi aici aceleaşi.
Ce spun specialiştii
Scăderea preţurilor este la latitudinea comercianţilor, a declarat pentru EVZ Sorin Minea, preşedintele federaţiei patronale Romalimenta. "A existat o înţelegere doar între Ministerul Finanţelor şi principalii retaileri pentru ieftiniri. Micii comercianţi nu au intrat în acest acord", ne-a spus Minea. Rămâne un mister de ce nu s-a apelat la un acord mai extins.
Minea ne-a mai declarat că "nu toate produsele de panificaţie au TVA de 9%, ci acelea