Cantitatea de electricitate utilizată în România s-a prăbușit în primele șapte luni, ajungând la nivelul atins în timpul crizei. Ar putea fi un semn foarte rău pentru evoluția PIB-ului
Numeroși economiști susțin că există o strânsă legătură între energia consumată de o țară și creșterea economică a acesteia. Cu alte cuvinte, utilizarea unei cantităţi mai mari de electricitate reflectă o evoluţie bună a produsului intern brut. „Economia unei țări și consumul ei de energie, în special de electricitate, sunt legate. Schimbările pe termen scurt în consumul de electricitate sunt deseori corelate cu schimbări în PIB“, explică experții Administrației pentru Informații Energetice din Statele Unite (EIA).
Conform datelor INS, între ianuarie și iulie 2013 în România s-au consumat 28,97 GWh, cu 7,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,2% mai puțin decât în primele șapte luni din 2010, un an în care economia României era puternic lovită de recesiune. Cu toate acestea, același INS estimează că în primele șase luni ale lui 2013 PIB-ul României a crescut cu 1,8% față de primul semestru din 2012, iar diverși analiști prognozează o creștere economică anuală de 2%-2,5%.
Ceva pare a fi în neregulă, și cum datele privind consumul sunt greu de contestat, pot fi puse sub semnul întrebării ori calculele privind evoluția economiei, ori teoriile care corelează cantitatea de electricitate utilizată și PIB-ul. Unii oficiali cred că este vorba despre cea de-a doua variantă: „Constatăm un divorţ al celor două indicatoare. Consumul de energie nu mai este influenţat de creşterea economică, iar tendința va continua“, a declarat recent directorul general al Transelectrica, Ştefan Bucătaru. Mai ales că nici nu există programe guvernamentale care ar putea readuce pe creștere utilizarea de electricitate.
Explicația e simplă, cred reprezenta