Incidenţa bolilor cardiovasculare generate de consumul ridicat de sare a crescut conform ultimelor statistici cu 25%. Dacă ai probleme cu inima, iar medicul te-a sfătuit să reduci consumul de sare ca să ții boala în frâu, află condimentele şi aromele cel mai des utilizate pentru a înlocui sarea. Citrice
Coaja de portocală, de lămâie şi de lime sunt la îndemână pentru a reduce sarea. Spală foarte bine fructele înainte să foloseşti coaja. O soluţie este să laşi citricele în apa în care ai dizolvat o linguriţă de bicarbonat de sodiu timp de 15 minute. Bicarbonatul neutralizează chimicalele din coajă. Coaja rasă de portocală, lămâie şi lime sunt ideale în salate, sosuri şi mâncăruri cu sau fără carne, în loc de sare. Aroma plăcută şi intensă face mâncarea savuroasă, chiar dacă are puţină sare. Piper
Este un înlocuitor perfect pentru sare. Aroma și gustul iute intens, foarte plăcut, pot face ca absența sării să devină insesizabilă. Şi, coaja rasă de portocală, de lămâie sau de lime este ideală, în loc de sare, în salate, sosuri și mâncăruri cu sau fără carne. Dă o aromă plăcută și intensă preparatelor. Pătrunjel
Pătrunjelul verde e folosit cu succes în bucătăria modernă, satisfăcând gusturile cele mai rafinate, aromatizând fripturile, borşurile, salatele sau sosurile. Şi celelalte ierburi aromatice cum ar fi: coriandru, busuioc, ienibahar, mentă, tarhon, leuştean dau un gust atât de bun mâncărurilor, încât nici nu vă veţi da seama că lipsește sarea. Se folosesc atât proaspete (tocate mărunt și adăugate când mâncarea e aproape gata), cât și uscate. Pe lângă faptul că pot înlocui sarea, aceste ierburi sunt surse de antioxidanți, minerale și vitamine. Şi chimenul pisat şi trecut prin sită dă un gust deosebit de plăcut când este adăugat în supe (supa de chimen cu crutoane), în salate de crudităţi sau în diferite sosuri. Poate înlocui sarea în mod plăcut şi poat