Membrii Comitetului de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole Vrancea vor fi desemnaţi luni, prin tragere la sorţi. Evenimentul va avea loc la sediul Instituţiei Prefectului, fiind aşteptaţi să participe reprezentanţii tuturor formelor asociative din judeţ. Acest Comitet se va ocupa de organizarea şi derularea alegerilor pentru Camerele Agricole, iar pasul următor este delimitarea, prin ordin al prefectului, a secţiilor de votare la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor judeţului, în funcţie de numărul de fermieri înscrişi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. La alegeri vor participa fermierii înscrişi la APIA, care sunt membri de drept al Camerei Agricole.
Camerele Agricole au fost înfiinţate cu scopul de a asigura reprezentarea fermierilor în relaţia cu Ministerul Agriculturii şi administraţiile locale. „Camera Agricolă este o instituţie privată de interes public, nonprofit, cu personalitate juridică, creată în scopul reprezentării şi promovării intereselor fermierilor agricoli, persoane fizice şi juridice din agricultură, cu toate ramurile ei: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism“, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Singurul obstacol care poate bloca organizarea alegerilor la Camerele Agricole este asigurarea finanţării pentru buletine de vot şi funcţionarea secţiilor de votare. Nu în ultimul rând, ar trebui ca la alegeri să participe minim 6% din numărul de fermieri cu drept de vot pentru ca acestea să fie validate.
De altfel, motivele financiare au fost cele care au blocat organizarea alegerilor până în prezent. Noua lege a Camerelor Agricole prevede că toate cheltuielile cu alegerile pentru desemnarea membrilor conducerii acestor instituţii nu mai sunt suportate din fonduri publice, ci doar din contribuţiile membrilor sau alte surse de finanţare,